בני מנשה


בשנת 722 לפנה”ס, בתום תהליך ממושך של התפוררות חברתית ומדינית, חרבה ממלכת ישראל באופן סופי.

עשרת השבטים (למעט יהודה ובנימין) הוגלו ע”י שלמנאסר מלך אשור לרחבי האימפריה האשורית ובעיקר לכיוון חלח, חבור וגוזן המזוהים באפגניסטן של ימינו.

בשנת 457 לפנה”ס כבש אלכסנדר מוקדון את פרס, אפגניסטן והודו ובני שבט מנשה מצאו עצמם ממשיכים בנדודיהם מזרחה לכיוון אפגניסטן, אינדו קוש, טיבט וסין.

למרות סימני התבססות, נחשפו הגולים להתאכזרות רבה מצד הסינים שכפו עליהם להיות מיעוט של עבדים, ושללו מהם בשלב מסוים את חירותם הרוחנית. בעקבות לחצים אלו נמלטו חלק מבני השבט לאזור הררי קשה בצפון מזרחה של הודו, ב’שולי ההימאליה’, שם התאפשר להם לשמור על ייחודם ותרבותם.

שם, ביערות העד של צפון מזרח הודו, על גבול בורמה, המתינו ליום בו יזכו לשוב למולדתם. בתחילת המאה ה-18 ,במהלך נדודיהם באזור זה, הגיעו בני מנשה לאזור לו אנו קוראים כיום מדינות מיזורם ומניפור שבצפון מזרח הודו, שם נחשבו לפליטים שהיגרו מסין.

בעקבות כינון האימפריה הבריטית בהודו, הגיעו בתחילת המאה ה-19 לאזורים אלו מיסיונרים נוצריים שנדהמו לגלות שבטים המאמינים בא-ל אחד. המיסיונרים נצלו מסורות אלו כקרקע פורייה להנחיל את הנצרות לבני השבט שראו בה בתמימותם את התרבות והמסורות שאבדו להם לפני מאות שנים.

במהלך חמישים השנים האחרונות, החלו בני השבט במסעם המופלא חזרה לשורשים וליהדות. כיום יש כ-6,000 נפשות החיים אורח חיים יהודי מלא בקהילות שבמניפור ובמיזורם, הנעזרות במרכזי הלימוד שהוקמו על-ידי “שבי ישראל”.

במרכזים אלו זוכים בני הקהילה ללמוד יהדות, עברית במסגרת חיי קהילה יהודית בריאה ותוססת. לאחר חקירה ודרישה של כשנתיים, הכיר הרב הראשי לשעבר לישראל שלמה עמר שליט”א בשורשיהם היהודיים של בני שבט מנשה, מה שהוביל לגיור הקבוצה הראשונה בהיסטוריה על אדמת הודו.

בשנת התשס”ז (12/2006) עלתה ארצה קבוצת בני מנשה הראשונה ,לאחר גיור מכוח חוק השבות ובמעמד עולים חדשים. בשנת 2007 עלתה ארצה קבוצה נוספת של כ-230 נפש. בסוף 2012 עלתה עוד קבוצה של 274 נפש. בשנת 2013 התקבלה החלטת ממשלה לעליית 899 נפש ועד שנת 2015 עלו כולם. בשנת 2016 התקבלה החלטת ממשלה נוספת לעליית 712 נפש אשר יגיעו במהלך השנה. כיום חיים בישראל כ-3000 בני מנשה הודות המאמצים ש”שבי ישראל“ עשתה עבורם,  כאשר כ-600 מהם נולדו בארץ .

העולים גרים כיום במגדל העמק, עכו, נצרת עלית, מעלות, צפת, קרית שמונה, טבריה, עפולה ושדרות. כאשר העולים הוותיקים מתגוררים בקריית ארבע, ניצן, בת אל ועופרה.

קבל את השבועון האלקטרוני שלנו

אנו שולחים סיפורים אישים ועדכונים ישירות לתיבת המייל שלך
לעולם לא נשלח דואר זבל

הפעילות שלנו

פעילותנו עם בני מנשה בהודו

מרכזי “שבי ישראל” במניפור ובמיזורם

“שבי ישראל” הקימה שני מרכזים ראשיים בהודו, אחד באזור מניפור והשני במיזורם, ובהם מתקיימות פעילויות חינוכיות ותרבותיות. נפתח שם אולפן ללימוד השפה העברית, יהדות והלכה, וגם מה שניתן לכנות כ”ישראליות”, תחום הכולל את לימוד אורח החיים בישראל, תרבותה ומנהגיה. נוסף לכך, מטרתם של שני המרכזים הינה לסייע לקהילה לחוות את היהדות ולנהל אורח חיים יהודי על פי ההלכה. הפעילויות החינוכיות והתרבותיות מתקיימות כל ימות השבוע, וניתן להזכיר את שיעורי האמנות, השירה, ימי הספורט, קבלות השבת, התפילות, סעודות השבת והימים הטובים.

בניית מקוואות ובתי כנסת

במסגרת מאמציה של “שבי ישראל” לסייע לקהילת “בני מנשה” לנהל אורח חיים יהודי, נבנו מספר בתי כנסת ומקוואות בהודו. אלה האחרונות משמשות את הקהילה הן בחיי היומיום, והן להליכי הגיור.

הסמינר ל”שליחים צעירים”

“שבי ישראל” מארגנת סמינרים בהודו ובסביבתה, אשר נמשכים כחודש, על מנת להכשיר קבוצת צעירים בעלי פוטנציאל למנהיגות בקהילות בני מנשה השונות המפוזרות ברחבי הודו. הצעירים משתתפים בלימודים אינטנסיביים על יהדות, עברית ויסודות בדינאמיקה קבוצתית. מטרתם של הסמינרים האלה הינה להגמיש את פעולותיה של “שבי ישראל” למען קהילה זו ושהצעירים יעבירו את הנלמד לקהילות השונות אותן הם מייצגים.

השליחים

“שבי ישראל” שיגרה בעבר שליחים קבועים, שליוו באופן שוטף את קהילת “בני מנשה” בהודו. כיום, “שבי ישראל” תומכת בשליחים לתקופות קצרות, שמגיעים לשם כדי לחזק את הקהילה. כמו כן, העמותה מפעילה מערך שליחים מקומיים במשך כל השנה

פעילותנו עם בני מנשה בארץ

הקליטה

הבחירה במקום הקליטה מבוסס על קיום של גרעין תורני קהילתי חזק, הסכמת הרשות, אפשרויות עבודה והכשרות מקצועיות. בשנתיים הראשונות מעלייתם,"שבי ישראל" תומכת בפרוייקטור מטעם הגרעין התורני, מגשר מטעם הקהילה ורב אחראי על בית מדרש ופעילות דתית וקהילתית. כמו כן, תומכת העמותה בארגון לימודים בלתי פורמאליים לאחר שעות הלימודים, העמותה מכוונת את כל אחד להמשך הלימודים המתאימים לו (אם בלימודים אקדמאיים או בהכשרות מקצועיות). העמותה עוזרת בליווי העולים ותמיכה במקום העבודה.

פרסום עלונים

“שבי ישראל” מוציאה לאור עלון שבועי בשפות השונות, בישראל ובמניפור, המדבר על יהדות, הלכה, פרשת השבוע וידיעות על ישראל.

פרסום ספרים

“שבי ישראל” מכינה ספרי יסוד על יהדות, במיוחד בשפת המיזו, כדי לעזור לקהילת “בני מנשה” בצעדיה הראשונים בתהליך ההתקרבות אל היהדות הרבנית. עד עתה יצאו לאור סידורים, ספרי חומש, זמירות לשבת, חומר הלכתי וחומר על האמונה היהודית.

סיפורים אישיים: בני מנשה

  • קצת שמחה ותקווה לעתיד בתקופה קשה כשבני מנשה וחברים ושכנים נוספים של משפחת תנגג'לאם בנוף הגליל חוגגים את החלאק'...

  • ראיון מרגש עם פנינה תמנו שטה, שרת העלייה והקליטה, מחנה המדינה, משתתפת בצערה של משפחתו של יואל להנגהל ז"ל ...

  • מחנות קיץ הם מקום לילדים לחקור וליהנות עם בני גילם. מחנה דרור של OU ישראל אינו יוצא דופן. קייטנה פופולרית זו ב...

חנות ספרים

אנו מוציאים לאור סידורים מיוחדים, ספרי חינוך, הוראה, יהדות והלכה במגוון שפות. אפשרות למשלוח בארץ ובחו"ל.